Obilježena 80. godišnjica stradanja pulskih antifašista na Giardinima

0

U petak, 8. rujna kod Spomen obilježja na pulskim Giardinima tradicionalno je položen vijenac u povodu 80. obljetnice pogibije pulskih antifašista Cicognani Giuliana, Zachtila Giuseppea i Zuppini Carla. U ime Grada Pule vijenac su položili predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul zajedno s predsjednikom Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Borisom Siljanom.

„Cicognani Giuliano, Zachtila Giuseppe i Zuppini Carlo 9. rujna 1943. usprotivili su se sustavu i htjeli nasilje zamijeniti mirom i suradnjom, boljim svijetom po mjeri čovjeka i vrijednostima, koje su danas dostignute, međutim ne još u potpunosti u svim dijelovima svijeta. Danas, nakon 80 godina, mi Puležani, pozvani smo slijediti ovu doktrinu bez zlobe i s osjećajem odgovornosti. Trebamo odgovoriti zbližavanjem, mirom i okrenuti svoj pogled prema budućnosti koju oni nisu imali, već samo sanjali, da pokažemo kako njihova žrtva nije bila uzaludna“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Boris Siljan, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule u prigodnom obraćanju okupljenima istaknuo je važnost ovoga datuma za naš grad te rekao da s ovoga mjesta treba odati poštovanje svim palim borcima za slobodu i radnička prava tijekom drugog svjetskog rata.

„Davnog 9. rujna 1943. ugasila su se tri života. Taj krvavi dan ostao je urezan u sjećanja, a takvog se i danas prisjećamo pa odajemo dužnu počast palim žrtvama koji su svojim životom platili cijenu slobode koju danas živimo“, poručio je Siljan, pozvavši okupljene da minutom šutnje odaju počast svim poginulim borcima.

Na dan nakon kapitulacije Italije, 9. rujna 1943. godine, u Puli je bilo oko 40.000 vojnika, a u takvom okruženju Odbor antifašističkih rukovodioca Pule odlučio se za protestni miting koji se 9. rujna trebao održati u 14 sati. Toga dana, okupljenu masu naroda sa tržnice su u više navrata rastjerali vojnici bataljona "San Marco" karabinjeri, policajci i podoficiri Škole talijanske mornarice.

U otvorenoj vatri poginuli su Giuseppe Zahtila koji je 1938. godine od Specijalnog tribunala kao član KPI osuđen na 14 godina zatvora. Među žrtvama, uz desetke ranjenih, bili su Carlo Zuppini i mornar Giuliano Cicognani, priopćeno je iz Grada Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA