Izdavanje knjige i put u Istanbul

Povjerenstvo zaključilo: Filip Zoričić nije bio u sukobu interesa

0
Filip Zoričić
Filip Zoričić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 9. svibnja 2023. odlučilo je da u slučaju gradonačelnika Pule Filipa Zoričića ne postoje pretpostavke za pokretanje postupka vezano za moguću povredu odredbi ZSSI-a.

Naime, Povjerenstvo je 15. svibnja 2022. na temelju neanonimne prijave otvorilo predmet protiv Filipa Zoričića nakon prijave da nakladnik Despot Infinuts d.o.o., koji izdao Zoričićevu knjigu, dobiva posao s Gradom u vrijednosti od 13.493,18.. U drugoj prijavi se pita tko je vijećnici Ivani Mohorović snosio troškove službenog puta u Istanbul gdje je gradonačelnika putovao s još troje djelatnika Grada Pule.

Povjerenstvo je 29. lipnja 2022. zaključkom spojilo ta dva predmeta koji su se vodili protiv Zoričića.

Povjerensatvo je nakon što je istražilo oba slučaja objavilo da je Grad Pula s poduzećem Despot infinitus d.o.o. stupao u poslovni odnos u dva navrata: 2021. godine u svrhu financiranja tiskanja djela pod naslovom „Antička jezgra starokršćanskoga biskupskog središta Pule", što je gradski proračun stajalo ukupno 5.000 kn, te iste godine u svrhu financiranja tiskanja „Fortress Pula / Festung Pula / Tvrđava Pula“, što je 13.493,18 kn.

Budući da je vrijednost manja od 20.000 kuna, sukladno tadašnjem Pravilniku o provedbi postupaka jednostavne nabave u upravnim tijelima Grada Pula, postupak provedbe jednostavne nabave proveden je izdavanjem narudžbenice.

 

Kada je pak riječ o izdavanju knjige Filipa Zoričića „Vlado Gotovac: prva politička biografija“, kojoj je nakladnik također Despot Infinitus d.o.o. iz Zagreba, tiskanje knjige financirao je Grad Pula temeljem Ugovora za potporu izdavanju sklopljenog 9. travnja 2021. između Grada Pule i Instituta Mediterran i odlukom tadašnjeg gradonačelnika Pule Borisa Miletića. Trošak tiskanja iznosio je 5.000 kn.

Budući da je Filip Zoričič gradonačelnikom Pule postao 4. lipnja 2021. niti jedna od radnji u kojoj bi bilo uključen Grad Pula, nije poduzeta od trenutka kada je Filip Zoričić postao obveznikom ZSSI-a.

Stoga je Povjerenstvo zaključilo da su između Grada Pule i izdavačkog poduzeća Despot Infinitus poslovni odnosi su postojali i prije Zoričićevog mandata, a nastavili su se i tijekom mandata, no nije utvrđena povreda odredaba ZSSI-a budući da Zoričić nije odlučivao o navedenim poslovnim odnosima, nego ih je odobravala i potpisivala pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu.

Kada je pak riječ o službenom putu u Istanbul na poziv gradonačelnik Istanbula, gdje se 29. i 30. studenoga 2021. održao 'B40 Balkan Cities Network Summit', i na koji su pored gradonačelnika Zoričića putovali pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva, pročelnik Službe za poslove zastupanja i Ivana Mohorović, predsjednica Odbora za prostorno uređenje, komunalno gospodarstvo i stambene odnose Gradskog vijeća Pule, iz Grada Pule su Povjerenstvu odgovorili da je troškove službenog puta za Filipa Zoričića te pročelnike Anju Ademi, Lenu Radunić i Nebojšu Nikolića snosio je Grad Pula, a da trošak službenog puta za Ivanu Mohorović nije snosio Grad.

„Budući da je utvrđeno kako trošak službenog puta za Ivanu Mohorović nije snosio Grad, i u tom dijelu ne postoji povreda odredaba ZSSI-a, odnosno ne postoje pretpostavke za pokretanje postupka vezano za moguću povredu odredbi ZSSI-a“, zaključilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

FASADER/FASADERKA

Do: 24.02.2024.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 24.02.2024.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/CA U KUHINJI

Do: 24.02.2024.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA