Hrvatska informatička olimpijada

Mate Marjanović plasirao se na Izborne pripreme

0
Mate Marjanović
Mate Marjanović

Mate Marjanović, učenik 4. razreda Gimnazije, Pula i član Društva informatičara Pula, je na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi osvojio 8.mjesto i time se plasirao na sljedeću fazu natjecanja, Izborne pripreme.

Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika srednjih škola Republike Hrvatske, od 1. do 4. razreda, koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima međunarodnih informatičkih natjecanja.

Na ovom natjecanju sudjelovalo je 25 najuspješnijih učenika srednjih škola s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2022/2023 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici – HONI, u organizaciji HSIN-a i službeno Državno natjecanje u informatici u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog saveza informatičara), koji su tijekom 5 sati natjecanja rješavali 4 problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, čija rješenja su kodirali u programskim jezicima Python i C/C++, pod operativnim sustavom Linux. Dugogodišnji stručni suradnici HSIN-a, sve redom naši najbolji bivši natjecatelji, osiguravali su im teške i kvalitetne ali primjerene zadatke, najbolje okruženje za natjecanje i objektivno i pravedno ocjenjivanje.

 

Najuspješnijih osam učenika ostvarilo je plasman na Izborne pripreme, za izbor hrvatske informatičke reprezentacije učenika srednjih škola koja će predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u 2023. godini.

Nakon Izbornih priprema, će se bodovima ostvarenima na HIO 2023 pribrojiti bodovi osvojeni kroz dva izborna ispita Izbornih priprema. Četiri sveukupno najuspješnija natjecatelja ostvarit će pravo nastupa u informatičkoj reprezentaciji Republike Hrvatske na 30. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2023 i 35. medunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2023.

Posljednji učenik iz Istre koji je ostvario plasman na Izborne pripreme je Ivan Lazarić 2015. godine. Ivan je osvajao i medalje na međunarodnim informatičkim natjecanjima.

Na sličnom natjecanju za učenike osnovnih škola, Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi sudjelovao je još jedan učenik iz Istre, učenik 7.razreda OŠ Centar, Pula, Marko Tripković i plasirao se na 21.mjesto.

Učenici su se za spomenuta natjecanja spremali u sklopu Napredne radionice programiranja za srednju školu, u organizaciji Društva informatičara Pula i Zajednice tehničke kulture Pula, a radionicu je vodio učitelj Damir Blašković.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA