Unatoč hendikepu zadovoljna radi u muzeju u Puli

0
Vjekoslava Sošić Žuža i Geni Bobić Bravar (foto: HRT)
Vjekoslava Sošić Žuža i Geni Bobić Bravar (foto: HRT)

Vjekoslava Sošić Žuža je bez sluha ostala kao desetomjesečna beba. Tijekom osnovne i srednje škole teško je mogla pratiti gradivo, no studiranje na akademiji u Zadru, uz tumača, bilo je lako. Danas s 35 godina, radi ono što voli, zaposlena je kao konzervatorica i restauratorica u Arheološkom muzeju Istre, piše Anita Bartolović za HRT s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

- Jako mi se sviđa i jako sam zadovoljna, imam dobre odnose s radnim kolegama i moram ih pohvaliti, i šefica je izvrsna, jako sam zadovoljna s njom, kazala je.

Svi radni kolege prošli su tečaj znakovnog jezika. A za sve nedoumice pomaže i aplikacija. Ni aplikaciju ni znakovni jezik ne mora koristiti Alma. Za komunikaciju joj je dovoljan slušni aparatić.

 

- Ja sam rođena sa oštećenim sluhom tako da od ranog djetinjstva sam imala problema sa sluhom, međutim to nije utjecalo na moje školovanje i daljnje zapošljavanje, rekla je Alma Zulim, tajnica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije. Vjekoslava i Alma pronašle su posao, no osobe s invaliditetom često imaju problem prilikom zapošljavanja. Potrebno je posebno prilagoditi radni prostor i okolinu.

- Mogu reći da je država stvarno otvorena u smislu olakšavanja uvjeta ukoliko treba nešto prilagoditi, na svu sreću mi Avi nismo imali što prilagoditi, osim što smo organizirali tečaj znakovnog jezika, ali ona se sasvim normalno uklopila u ambijent ovakav kakav je, nastavila je Geni Bobić Bravar, voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja Istre, napisala je Anita Bartulović za HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA