Dom sportova Mate Parlov u Puli

Započeli pripremni radovi postavljanja solarne elektrane

0

Nakon što je su prosincu 2022. godine Pula Sportu putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljeno maksimalnih 1,4 milijuna kuna za Projekt postavljanja solarne elektrane na Dom sportova Mate Parlov, danas su započeli pripremni radovi na gradilištu, mjestu postavljanja solarne elektrane.

Naime, u veljači 2022. godine odrađeni su prvi kontakti u vezi projektnog zadatka, nakon čega je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prepoznala vrijednost i financirala glavni projekt solarizacije sportskog kompleksa na Verudi. U međuvremenu su odobrena kreditna sredstva za realizaciju te dobivena elektroenergetska suglasnost.

Solarizacijom krova dvorane Mate Parlov, na krov će se postaviti oko 200 tona stabilizacijskih utega s 960 solarnih panela. Procjena je da će solari zadovoljavati jednu trećinu ukupne godišnje potražnje sportskog kompleksa na Verudi.

Osim što će se olakšati poslovanje Pula Sporta u idućih 20 godina, koliki je prosječni vijek uporabe solarnih panela posljednje generacije, ovom investicijom sportski objekti dobit će, po snazi, prvu solarnu elektranu na Puljštini.

„Navedenim projektom Grad Pula se u suradnji s Pula Sportom, opredijelio na borbu protiv klimatskih promjena, protiv ovisnosti o ugljiku i ugljikovodiku kao izvoru energije te predstavlja, veliki iskorak za uštede na sportskim objektima, budući će nova solarna elektrana imati najveću snagu na Puljštini“, istaknuo je gradonačelnik Filip Zoričić.

 

Nova elektrana je snage 400kW, što će predstavljati u ovom trenutku solarnu elektranu najveće snage na Puljštini. Planirana je pokrivenost solarnim pločama na oko 90% površine krova, tj. kroz 960 panela približne površine oko dva četvorna metra. Radovi planiraju i postavljanje još jednog sloja hidroizolacije, otporne na visoke temperature, kao i naknadno nadograđivanje s dodatnim e-blokom snage 40 kW, čime bi se ukupna površina krova pretvorila u pogon za proizvodnju električne energije.

Ukupna vrijednost radova je 475.499,55 €, a solarna elektrana je planirana radi trendova povećanja energije i uporabe obnovljivih izvora energije. Planirana godišnja proizvodnja prema Glavnom projektu, je oko 500 MWh, ili jedna trećina ukupnih potreba kompleksa sportskih građevina na Verudi.

Dobavljač opreme i izvođač je tvrtka Solar Green Technology d.o.o. iz Fažane, osnovana 2022. godine, s pretežitom djelatnosti za trgovinu električnom energijom. Između ostalog tvrtka se bavi projektiranjem solarnih elektrana, izradom dokumentacije, montaže sve do puštanja u elektrane u trajni pogon. Do danas je tvrtka realizirala, sa ugradnjom i puštanjem u pogon 30-tak elektrana raznih snaga. Tvrtka sudjeluje u projektiranju i izvođenju solarne elektrane Barban ukupne vršne snage 2 MW.

Solar Green Technology je zastupnik solarnih panela Risen Energy koji je vodeći svjetski proizvođač visokoučinkovitih solarnih fotonaponskih proizvoda prve kvalitete i pružatelj cjelovitih poslovnih rješenja za proizvodnju električne energije u stambenim, komercijalnim i komunalnim objektima. Solar Green Technology sudjeluje u projektu optimizacije proizvodnje električne energije putem solarnih panela sa tvrtkom ERENE sa sjedištem u Njemačkom.

Nakon probnog rada elektrane, početak rada punim kapacitetom planirani je za početak srpnja. Vijek uporabe ovakvih pogona je više od 20 godina. Povrat investicije očekuje se u roku od sedam godina, što ovisi i o potrošnji kompleksa u periodu nakon puštanje u rad elektrane, priopćeno je iz Grada Pule.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA