'Osuda vandalskog čina'

Lerotić povezao šaranje plakata sa zabranom koncerta u Puli

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić 17. ožujka je u Saboru govorio o jednom vandalskom činu u Puli koji ukazuje na netoleranciju u tom gradu, koja je nažalost sve prisutnija u posljednje vrijeme.

Naime, povodom obilježavanja 25. godina djelovanja Srpskog narodnog vijeća diljem Hrvatske pa tako i u Istri, Puli, postavljeni su jumbo plakati Srpskog narodnog vijeća s natpisom:

„Ćirilica je pismo zaštitnika Europe Ćirila i Metoda“ te upozorio da je na jednom takvom plakatu u Puli izvršen vandalski čin, odnosno ispisane su uvrede, a o čemu je naš portal izvijestio ovdje.

Naglasio je kako je Pula grad koji je oduvijek težio tolerantnosti, otvorenosti, multikulturalnosti te se ponosio svojim različitostima kao najvećim bogatstvom te je upravo zato morao reagirati povodom ovog nemilog događaja.

- Žalosno je da je u proteklih malo manje od dvije godine ovo postalo gotovo pa normalno, nešto što nas nažalost ne iznenađuje. Međutim, treba jasno i glasno reći da to može biti sve samo ne normalno, takav čin je za svaku osudu svih dionika društva kako javnih osoba tako i građana. Stoga, s ove govornice, prije svega kao građanin Pule, ali saborski zastupnik iz Pule, iz Istre, želim javno osuditi takvo ponašanje, vandalski čin koji nema mjesta kako u mome rodnom gradu, tako i u ostatku Hrvatske, istaknuo je Lerotić.

Stava je da je prevelika koincidencija da sve to događa u jeku zabrane koncerata srpskih glazbenika jer oni, citirao je - nisu dio mediteranskog i europskog identiteta Pule! Upitao je je li ovakav vandalski čin nešto što predstavlja mediteransku i europsku Pulu te zašto takve riječi dolaze od onog koji odlazi u Istanbul na konferenciju balkanskih gradova kao predstavnik Grada Pule.

 

- Pula nije vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, Pula nije vrijeđanje tuđeg pisma, Pula nije grafit s ustaškim i nacističkim znakovljem, Pula nije čupanje biste narodnog heroja Lina Marijanija, Pula nije devastiranje parka u kojem se nalaze poprsja istaknutih boraca Narodnooslobodilačkog pokreta poput Tonke Lorencin ili Ruže Petrović! Pula nije grad koji zabranjuje, kazao je Lerotić i podsjetio da su se upravo protiv toga ljudi u Istri borili, onda jada su među prvima u Europi ustali protiv fašizma i nacizma, osvrnuvši se na labinske rudare i seljake s Proštine.

Pozdravio je otvaranje parka Anne Frank u Puli, no upozorio kako je ipak prisutna velika kontradikcija onih koji upravljaju Pulom tako da daju povoda razno raznim zabranama te nereagiranjem na oskvrnjivanje bisti narodnih heroja da se ovakvi vandali osjećaju da su u Puli dobrodošli, a s druge strane žele prikazati brigu i suosjećanje s jedim od najtragičnijih događaja u svjetskoj povijesti.

Na kraju, zastupnik je posebno napomenuo da u godini kada slavimo 80. godina od donošenja odluke o sjedinjenu Istre s maticom Hrvatskom, važno je s ove govornice poslati poruku da nećemo mirno i šutke promatrati one koji nas žele vratiti u crno doba prošlosti, već ćemo jasno i glasno osuditi svaki čin i pokušaj zabrane!

- Nećemo dopustiti da se manjine u Istri, ali i Hrvatskoj osjećaju kao da nisu dobrodošle, zaključio je Lerotić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA