Puh Belci o opskrbi u pješačkim zonama

'Početak turističke sezone najgore vrijeme za takav eksperiment'

0
Ilustracija (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Odluka o reguliranju prometa i opskrbe u pješačkim zonama u Puli na svom je FB profilu komentirala Elena Puh Belci, predsjednica Kluba vijećnika IDS-a u Gradskom vijeću Pule.

"Nevjerojatna je lakoća kojom Nezavisna lista Filipa Zoričića prebacuje na druge odgovornost za vlastite neuspjehe. Posljednji primjer koji to dokazuje jest način na koji su htjeli donijeti Odluku o opskrbi u pješačkim zonama", napisala je IDS-ova vijećnica, te nastavila:

"Što vi mislite? Jesu li uvjerili one na koje se odnosi odluka o opskrbi u pješačkim zonama, odnosno gospodarstvenike u centru grada? Jesu li uzeli u obzir sve njihove argumente, potrebe i zabrinutost? Imaju li pozitivno mišljenje pulskih udruženja i komora poduzetnika/obrtnika?

Jesu li se, kao predlagatelji odluke, konzultirali i zatražili mišljenje struke vezano za provedbu HACCAP-a kad govorimo o prijevozu i distribuciji hrane? Jesu li, kao predlagatelji, uključili i druge političke aktere u formiranje konačne odluke za koju sada očekuju bezrezervnu podršku? Jesu li uklonili nedostatke nakon prvog izlaganja, na što su IDS, kao i ostale stranke ukazali?

 

U pravu ste. Ništa od toga nije učinjeno!

Za trenutnu situaciju u gradu odgovoran je isključivo predlagatelj odluke – gradonačelnik koji je Gradskom vijeću dostavio akt sa višestrukim nedostacima, a ne Gradsko vijeće koji tu manjkavu odluku nije donijelo. Na dnevnom redu Gradskog vijeća pojavila se dva puta zaredom odluka koja s pravom nije uvjerila većinu. Iza naše odluke stojimo i spremni smo je u svakom trenutku obrazložiti kao što smo to i učinili na sjednici.

Podržavamo zamisao o opskrbi električnim vozilima u centru grada i potrebu nove regulacije opskrbe, ali odluka koja nam se predlagala bila je puna nedostataka, bez osiguranih preduvjeta potrebnih za optimalni provedbu i zato smo tražili odgodu i doradu iste.

Odluka se definitivno predlaže u krivo vrijeme i o joj se trebalo raspravljati prije par mjeseci. Početak turističke sezone najgore je razdoblje za takav eksperiment koji ima niz objektivnih rizika štetnih za sigurnost i ispravnost opskrbe.

Elena Puh Belci (foto: Saša Miljević/PIXSELL)

Ukoliko nešto ne ide po planu, ljudima se ugrožava poslovanje i egzistencija, a sugrađanima/turistima sigurnost konzumacije hrane i pića. Sporna Odluka ima i na desetke važnih, tehničkih pitanja o kojima predlagatelj očito nije vodio računa (slike u prilogu).

Iz svega toga može se po tko zna koji put iščitati nevjerojatna površnost i isključivost ove vlasti. 

Ok NLFZ, shvaćam da vam lijepo zvuči pojam 'dostava električnim vozilom' (n.b. vozilo još nije dostavljeno), ali ono što predlažete je skok u nepoznato! Takve novine bilo bi dobro pokrenuti u manjem obimu i u formi pilot projekta gdje bi se kroz provedbu otklonili nedostaci, a kroz dvosmjernu komunikaciju olakšalo onima koji su odlukom obuhvaćeni.

Doradom predmetne odluke smanjit ćete rizik da odluka ne bude fijasko, već pozitivna stvar za gospodarstvenike u centru gradu kao i za očuvanje našeg okoliša. I za kraj, manjinska vlast mora njegovati daleko veću kulturu dijaloga želi li da se odluke koje predlaže u konačnici i provedu jer ucjene kod nas jednostavno ne prolaze", napisala je Elena Puh Belci.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA