Mali folkloraši ispunili barbansku placu

0
KUD Barban
KUD Barban

Nakon dvije pandemijske godine, 18. lipnja u Barbanu je uspješno održana 6. Mala smotra folklora Istarske županije. Svečanim mimohodom stigli su mali folkloraši na barbansku placu i to: Folklorno društvo Pazin, KUD „Mate Balota“ Rakalj, Mala folklorna skupina „Rapčići“ Žminj (gosti) i naravno domaćini KUD Barban.

Oko osamdeset članova zajedno s vrijednim voditeljima pokazalo je želju za očuvanjem tradicije, jednostavno želju "Da se korenje naše ne zatare". Program je bio jako lijep i vrlo bogat obzirom da nije bilo puno KUD-ova.

Folklorno društvo Pazin predstavilo se sa tri plesa: rašpa, promjena i sette passi, sa kantom, Ne zna Tone, te sa dvije recitacije Ča da rečen i Tone balone. Članovi KUD-a „Mate Balota“ Rakalj lijepo su otplesali dva puta balun sa dvije grupe. Mala folklorna skupina „Rapčići“ iz Žminja bili su ove godine gosti, te su otplesali balun i rašpu, potom su govorili stihove na žminjskoj čakavštini.

 

Domaćini, KUD-a Barban otvorili su smotru mantinjadom, zakantali kante: Jedne noći, Mila moja imaš kadi koga i Majka Maru priko mora dala. Čuli smo također svirku na mišnice, svirku na mih a mlade pjesnikinje i članice recitatorske sekcije KUD-a Barban govorile su svoje stihove i stihove drugih pjesnika iz 11. zbirke pjesama Beside u jatu.

Plesači su otplesali Balo de kušin popraćen prigodnim riječima naše užance. Izvođače je pratila i Prosudbena Komisija  od tri člana: Nevia Kožljan, Davor Zović i Josip Percan koji će prenijeti voditeljima svoja zapažanja, pohvale i primjedbe a sve u cilju pozitive za buduće smotre. Program je vodila mlada Nina Vale. Organizator je bio KUD Barban, suorganizatori Općina Barban i TZ Općine Barban, a medijski pokrovitelji: Radio Istra, Radio Labin, Radio Pula. (Tekst i foto: Nives Trošt)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA